4/10/2016

Tarta z jabłkami

Postanowiłam reanimować kategorię 'kuchnia'! Ostatni wpis z tej serii pojawił się w czerwcu, także bardzo dawno. Często zdarza się, że po tym, jak dodam zdjęcie jedzenia na Instagram czy Facebook, dostaję sporo pytań o to, jak danie bądź ciasto jest wykonane. Powiem Wam szczerze, że nie mogłam przez bardzo długi czas zebrać się do tego, aby wszystkie przepisy, które dodałam na blogu, wkleić sobie do zeszytu i robiąc ciasto czy sałatkę, szukałam przepisu na blogu, także kategoria ta przydała się też wielokrotnie mi. Na całe szczęście wszystkie swoje ulubione przepisy mam już wydrukowane, a te nowe, które będę testować, przedstawię Wam. Dziś mam dla Was propozycję bardzo dobrego ciasta, a mianowicie tartę z jabłkami. Ciasto zrobiłam na Wielkanoc, mi bardzo smakowało.



Ciasto jest tanie, proste i dość szybkie w wykonaniu. Oczywiście przepisu nie wymyśliłam sama, pochodzi z TEJ strony. Na kuchennewariacje pysznych przepisów jest mnóstwo! Dodam, że po raz pierwszy zrobiłam sama tartę, była na prawdę dobra. Polecam spróbować. :)


Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 kostki masła
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- szczypta soli

Nadzienie:
- 1,5 kg jabłek
- 5 łyżeczek cukru
- 2 łyżeczki cynamonu


Robienie tarty rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki po kolei łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Możemy to zrobić również w robocie. Po wyrobieniu ciasta wkładamy go do lodówki na ok. 30 min. W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy na małe kawałki a następnie wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i cynamon i dusimy kilka minut aż jabłka troszkę zmiękną.
Ciasto na tarte wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy a następnie wyklejamy nim formę do tarty. Następnie wrzucamy tarte do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni i podpiekamy ok. 20 minut.
Z pozostałego ciasta przygotowujemy sobie paski aby przyozdobić wierzch tarty.
Na podpieczoną tarte dajemy przygotowane jabłka a następnie przyozdabiamy paskami przeplatając je. Tarte dajemy ponownie do piekarnika i podpiekamy jeszcze ok. 20 minut aby góra nam się zrumieni.




Jakie ciasto lubicie najbardziej, może podzielicie się przepisem?

Niebawem pojawi się przepis na ciasto marchewkowe oraz na dwa dania z makaronem!

Miłego dnia :)
                                               ___________________________________________________________________
             
                                                            Zapraszam na FACEBOOK BLOGLOVIN | INSTAGRAM | ALLEGRO

7 komentarzy:

  1. Mmmm pycha, aż mi ślinka cieknie :D Chyba skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ah, czuję, że zjadłanbym całą na raz :o pozdrawiam i zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Banalna do wykonania i przepyszna w smaku. :) Podałam na ciepło z lodami waniliowymi i kapką bitej śmietany. :)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń
  4. To ciasto nigdy się nie nudzi i wszyscy chyba lubią :) łącznie ze mną :)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
    PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?

    OdpowiedzUsuń